ARCHIEF  ARCHIEF  2010 - 2014

    2019

        Jane Austen Literaire Workshop - Pride & Prejudice                                               door dr Paul Franssen

                              zaterdag 19 oktober 2019

IMG_20191019_123411
IMG_20191019_135239

Had je in 2010 de literaire workshop Pride & Prejudice gemist?

Dan was er nu een nieuwe kans! Op zaterdag 19 oktober doken we met dr Paul Franssen weer in deze spannende en humorrijke roman van Jane Austen.


Het was geen herhaling van de vorige keer, Paul Franssen belichte nieuwe aspecten van deze klassieker en na deze interactieve middag gingen we weer met meer inzicht naar huis. Altijd goed om je te blijven verwonderen!

In 2010 begonnen we met onze literaire workshops over het werk van Jane Austen, onder de bezielende en humorvolle leiding van dr Paul Franssen van de Universiteit Utrecht. In 2012 bespraken we Sense and Sensibility en we vonden het hoog tijd om ons hier weer eens in te verdiepen.


In een volgeboekte workshop, uiteraard met koffie/thee en lekkers, deelde dr Paul Franssen met ons zijn inzichten en ideeën over het wel en wee van de familie Dashwood. Leuk en verhelderend!!IMG_20190518_124034
IMG_20190518_145052

       Jane Austen Literaire Workshop - Sense & Sensibility                                      door dr Paul Franssen

                                      18 mei 2019

                        Jane Austen Dansworkshops

         Celebrating Jane's Birthday, Christmas coming

                           en laatste les dansseizoen 

Speciaal voor deze dansworkshops kwamen we in onze mooiste kleedjes naar de dansstudio!

Op 16 december vierden we de geboortedag van Jane Austen (16 dec 1775) en 23 juni was de laatste les van dit dansseizoen. Genoeg reden om uit te pakken met Regency outfits en diverse lekkernijen voor in de pauze. Altijd weer een feestje zo'n zondagmiddag!

16 december 2019

16 december 2019

2018

23 juni 2019

Jane Austen Regency Dancers op Slot Zeist

         zondag 9 september 2018

Net als in 2017 was JASNL dit jaar weer present tijdens de Historische Dag op slot Zeist.


Een vrolijk gezelschap van Jane Austen personages uit verschillende romans lieten diverse dansen zien, ook het publiek kreeg de kans om mee te dansen.

Mrs Norris werd vergezeld door Edmund Bertram, zijn Fanny Price was nog op Mansfield Park en Edmund liet vaak blijken dat hij haar miste. De duidelijk verliefde Elinor Dashwood en Edward Ferrars bespraken met Edmund het geluk en de sense & sensibilities van het hebben van een eigen pastorie.

Gelukkig hoefde mr Knightley Emma haast niet terecht te wijzen, Harriet Smith en mr Woodhouse hielden Emma voldoende bezig en maar af en toe hoorde je "Badly done, Emma. Badly done!" Mrs Croft had niet veel persuasion nodig om met Anne Elliot speciaal uit Bath te komen voor deze dag, en genoot van het bonte gezelschap en de geanimeerde gesprekken.


Het was een prachtige herfstdag en er werd dankbaar gebruik van gemaakt met dans en muziek, een picnic, wandelingen, en ritje in de paardentram.


A day well spent!!!


Kijk voor meer foto's in ons album


Foto's M.Boon en JASNL

Jane Austen dansen in Geelvinck Muziek Museum                       

                                    Zutphen

               

                      Zaterdag 18 augustus 2018

15 aug 2018


‘Fortepiano, Fashion & Dance’ - het thema van het Geelvinck Pianoforte Festival 2018.


In intieme kring werd er genoten van Tullia Melandri die op de Conrad Graf (1826) fortepiano vleugel prachtige stukken van Schubert, Haydn en Beethoven ten gehore bracht en onze Jane Austen Regency Dancers begeleidde bij de verschillende dansen uit de tijd van Jane Austen.


Neem een kijkje in het album.....

Jane Austen events in Waterstones Amsterdam                   

            mei/juni 2018

In Waterstones Amsterdam mochten we in mei en juni weer twee Jane Austen lezingen organiseren.


Prof. Janine Barchas, University Texas USA, nam ons mee op reis door de veranderingen van Austen bookcovers en hoe het werk van Jane Austen door marketingstrategieën het imago van chicklit heeft gekregen. Oftewel - Pinking Jane: How her novels became 'chicklit'.....


Lees hier een artikel over Jane Austen door Janine BarchasMet dr Paul Franssen verkenden we Persuasion onder andere over huiselijkheid, wat maakt het een romantische komedie, en welke obstakels treffen we aan.

Dankbaar zijn we dat Janine en Paul met humor en kennis van zaken weer voor ons hebben willen spreken, en dat wederom in de fijne samenwerking met Waterstones Amsterdam.

Hulde!


En op woensdag 6 juni zette een groep dansers weer zijn of haar beste beentje voor in de Jane Austen Dansworkshop! De eerste schreden op de dansvloer als Lizzie Bennet en Mr Darcy, Jane en Bingley, of Emma met haar Mr Knightley, plezier verzekerd!


Zie HIER wat foto's van de lezingen

Jane Austen - Persuasion Ball             

     "I have loved none but you"

  “My idea of good company...is the company of clever, well-informed people,

                              who have a great deal of conversation; that is what I call good company.'

                             'You are mistaken,' said he gently, 'that is not good company, that is the best.”

                                                                                                                 ― Jane Austen, Persuasion


Een prachtige voorjaarsavond was het, 12 mei 2018, en wederom mochten wij de deuren openen van een van de mooiste landgoederen in Nederland, slot Zeist, voor ons Jane Austen Ball. In the best company genoten we van het dansen op live muziek in de balzaal, hapjes en drankjes in de Anti Chambre en de Willemszaal. Vanwege het mooie weer konden we tevens genieten van de terrassen en tuinen. Dancemaster Frank Perenboom leidde ons door de dansen, ons ensemble The Prince Regent's Players zorgde voor de fantastische live muziek. De componist Ignatius Sancho hebben we in het zonnetje gezet met 5 dansen van zijn hand. Oh..en er was ook een filmploeg van de Nederlandse televisie om ons bal te filmen voor een nieuwe docuserie over Napoleon, met als presentator Huub Stapel. Vandaar zijn verschijning op het bal!

Al met al, a Night to Remember!


Benieuwd naar meer foto's van het Jane Austen Ball? Kijk dan eens in ons album

                                               2017


                    Celebrating Jane Austen 1817 - 2017

                                                                                  Memorial Church Service

                             Lezingen, dans en muziek, readings

In de Englisch Church op het Begijnhof

Amsterdam

Op het Begijnhof Amsterdam

De Jane Austen etalage van Waterstones Amsterdam, ingericht door JASNL

Vorig jaar was een memorabel jaar, over de hele wereld werd het 200ste sterfjaar van Jane Austen herdacht.


In Nederland organiseerde JASNL in Amsterdam "Happy Jane July", een reeks evenementen ter ere van onze geliefde auteur.

 

Op haar sterfdag, 18 juli, kwamen we met elkaar bijeen voor een bijzondere kerkdienst in de mooie English Church op het Begijnhof.

De gasten, stijlvol gekleed in Regency kleding, luisterden naar tributes, passages uit Austen's werk en gebeden geschreven door Jane Austen.. Aangrijpend was het voorlezen van de brief die Jane's zus Cassandra schreef na haar overlijden. De dienst werd omlijst door prachtige muziek en hymnes in samenzang.Veel dank zijn we verschuldigd aan Rev. Lance Stone, de sprekers en musici, en natuurlijk aan alle gasten!


In Waterstones Booksellers mochten we de etalage helemaal in Jane Austen stijl inrichten en kwamen we verschillende avonden in juli samen voor een Regency dansworkshop, reading van Austen's werk en boeiende Jane Austen lezingen door dr Paul Franssen (NL), Susannah Fullerton (Australië) en dr Janine Barchas (VS). Met humor en gedrevenheid vertelden zij over het imago van Jane door de jaren heen en hoe marketing ervoor heeft gezorgd dat Austen's werk tegenwoordig vooral als vrouwenliteratuur wordt gezien.We hoorden onder andere hoe Jane Austen steeds in het nieuws komt, haar ring in de verkoop, haar portret op het nieuwe 10 pond biljet, of bijvoorbeeld artikelen waarin wordt beweerd dat Jane lesbisch zou zijn geweest of gekleurd, en dat zelfs de ultrarechtse beweging Alt-Right Austen heeft ingelijfd.

Uiteraard schreef Austen haar boeken niet alleen voor een vrouwelijk publiek, het lezen van haar werk werd zelfs aangeraden als therapie voor soldaten met shellshock. Dr Janine Barchas heeft daar een interessant artikel over geschreven.


Ben je benieuwd naar foto's van deze Happy Jane July?Neem dan eens een kijkje in onze Photo Gallery!

2016

Hiep Hiep Hoera!!! Trots op 'onze' Paul Franssen!!!

De trotse vader,  dr Paul Franssen

17 mei 2016


We wisten al dat dr Paul Franssen, die al jaren onze literaire workshops over Jane Austen leidt, bezig was met een boek over Shakespeare en dat Cambridge University Press het  ging uitbrengen. Hoe toepasselijk dat Paul's boek Shakespeare's Literary Lives het licht ziet in het jaar dat Shakespeare 400 gevierd wordt!


Paul kondigt het uitkomen van zijn 'Darling Child' geheel in zijn humorvolle stijl aan:


"Met blijdschap geven wij kennis van de publicatie van Shakespeare's Literary Lives.


Draagtijd : 22 jaar

Gewicht :  0,58 KG


De boreling is te bewonderen op de site van Cambridge University Press 


De vader rust doorgaans tussen 11 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends.


Hartelijke groet,


Paul


PS  Geen beschuit met muisjes. Ook niet zonder. En geen bloemen.Wij zijn heel trots op Paul en heel blij met deze prachtige prestatie, gefeliciteerd!!!


Dr. Paul Franssen is universitair docent Engelse Letterkunde. Binnen het onderwijs en onderzoek houdt hij zich voornamelijk bezig met de Engelse literatuur uit de Renaissance, waaronder Shakespeare. Daarnaast richt hij zich op individuele auteurs zoals Jane Austen en Oscar Wilde en heeft hij speciale aandacht voor de Zuid-Afrikaanse literatuur.


Paul Franssen is penningmeester van het Shakespeare-Genootschap en redacteur van Folio, het blad van het genootschap.Review op Cambridge University Press over Shakespeare's Literary Lives:


'Franssen's meticulous scholarship and his impressive pan-European reach will immediately establish this book as the most important study of Shakespeare's afterlife as a character since Schoenbaum's Shakespeare's Lives and O'Sullivan's Shakespeare's Other Lives. It will be as invaluable as a reference work as it will be fascinating to anyone studying the international reception of the Shakespeare canon and his posthumous personal appearances in drama, poetry and fiction.'      Michael Dobson, University of Birmingham


Dagblad Trouw : 400 jaar Shakespeare - Ode aan een taalvirtuoos

2015

Literaire workshop The Watsons

               21 februari 2015

Wat een fantastische middag was het weer bij de literaire workshop The Watsons!

Dit werk heeft Austen niet afgemaakt, we bespraken de completed version van Joan Aiken. En wat was er veel om over te praten! Paul Franssen (Universiteit Utrecht) gaf aan waarom Austen dit werk mogelijk terzijde heeft gelegd, haalde opmerkelijke punten naar voren in de door haar geschreven hoofdstukke. Wat betekenen toch al die wel of niet bepoederde hoofden (belastingen), was dit werk 'romantischer' dan eerder werk? Natuurlijk werd de schrijverij van Aiken aan een scrutineus onderzoek onderworpen. We gingen op zoek naar verwijzingen en links naar de romans van Austen met paul Franssen als quizmaster en zetten vraagtekens bij de ontwikkelingen die Aiken heeft bedacht. "What was she thinking"? Helaas kunnen we ook haar dat niet meer vragen.

Het zorgde wel voor een plezierige, kritische en amusante workshop!

Op naar de volgende in het najaar : Lady Susan (datum nog te bepalen...)

Jane Austen middag Purmerend

              15 februari 2015

2015

Jane Austen Regency Dancers JASNL                              Karin Quint                  Afternoon Tea !!!

                                                                                                                           

 

Wat een feestelijke middag vol Jane Austen was het op zondag 15 februari. Libris boekhandel Het Leesteken uit Purmerend was de organisator en de belangstelling was zo groot dat er naar de ruimere locatie van de Lutherse Kerk werd uitgeweken. Daar dansten onze Jane Austen Regency Dancers de elegante dansen uit de tijd van Jane Austen. Erg leuk is altijd weer als het publiek de gelegenheid krijgt om een dans met ons mee te doen! Na dans en muziek nam Karin Quint ons mee naar belangrijke Austen locaties in Engelenad. Na haar boeiende en humorvolle lezing over haar reisgids "Het Engeland van Jane Austen" was er natuurlijk gelegenheid om het boek aan te schaffen en tijd voor een meet and greet met Karin. Daarna was er Tea! Een heerlijke Afternoon Tea met allerhande heerlijkheden, buitengewoon goed verzorgd door de medewerkers van Het Leesteken.

Zo'n Jane Austen middag is zeker voor herhaling vatbaar!

 

Benieuwd naar foto's? Neem gerust een kijkje in ons album...             

JASNL bij lancering Modemuze

Op 22 april 2015 werd Modemuze, het online platform voor mode- en kostuumcollecties, officieel gelanceerd.


Modemuze is een nauwe samenwerking van 7 musea: het Amsterdam Museum, het Centraal Museum, het Fries Museum, Museum Rotterdam, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en het Gemeentemuseum Den Haag. Met steun van het Mondriaan Fonds, VSB-fonds en Fonds21 is een gezamenlijk platform ontwikkeld om museale mode- en kostuumcollecties permanent online zichtbaar te maken. Modemuze richt zich op het delen van kennis voor zowel professionals als liefhebbers en studenten.


Nederland bezit talrijke museale mode- en kostuumcollecties (17de eeuw – heden), door de kwetsbaarheid van de objecten worden deze niet permanent tentoongesteld. Online platform www.modemuze.nl verbindt en presenteert deze collecties als een bron van inspiratie voor een breed publiek.


De lancering van hèt mode- en kostuumplatform vond plaats in het grachtenmuseum Museum Willet-Holthuysen waarbij alle initiatief nemende musea en de vele genodigden met champagne proostten op dit fantastische initiatief. We vonden het fantastisch om daar bij aanwezig te zijn!


Neem gauw een kijkje voor een schat aan informatie op de website van MODEMUZE

Jane Austen Dansworkshop juni 2015

De geplande dansworkshop van 7 juni kon door het trieste gebeuren van het afbranden van Brasa dansstudio in Melodyline daar niet plaatsvinden.

Dankzij de gastvrijheid van een paar van onze dansers hadden we een wel heel speciale vervangende locatie!


Ondanks de warmte hebben we toch nog veel dansen gedaan en daarna was het heerlijk vertoeven in de tuin! Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn vanwege de afstand, degenen die er wel waren danken we hartelijk voor hun plezierige gezelschap!


Neem gerust een kijkje in ons album.....


© Jane Austen Society NL. De teksten op deze website mogen niet doorgeplaatst worden zonder toestemming. Citeren mag alleen met bronvermelding. Neem contact op voor meer informatie via info@janeaustensociety.nl

© Jane Austen Society NL. It's prohibited to use the content of this website without permission. Quoting only with acknowledgement of source. Please contact info@janeaustensociety.nl for more information.