Jane Austen Society

                         Nederland

                                          

 

                                                                                       

 

 


 

 

 

                              

                                                                  

                    Sense & Sensibility

 

Sense and Sensibility was de eerste roman de Jane Austen (1775-1817) op eigen kosten liet drukken en leest als een soort debat tussen twee zusjes met verschillende persoonlijkheden die tegenovergestelde waarden, normen en gedrag laten zien. Zij had de tekst tussen 1797 en 1811 tweemaal omgewerkt, van een briefroman tot een verhaal in de derde persoon. Net als in Pride and Prejudice en Emma gaat het in deze roman om de levenshouding van de karakters, de obstakels die dat opwerpt en de ontwikkeling die de personages daardoor doormaken, verstopt in de vraag : wie trouwt met wie? Want trouwen moest je als achttiende-eeuws meisje: in testamenten werd nauwelijks rekening met je gehouden en banen waren er ook niet veel, een dilemma dat als een rode draad door de werken van Jane Austen loopt.

 

 

.........Aan het eind van de 18e eeuw leven twee zusjes, de verstandige nuchtere Elinor en de romantische 'onverstandige' Marianne Dashwood na de dood van hun vader met hun moeder en jongere zusje met weinig financiële middelen in een kleine cottage in Devon. Een heel verschil met het landgoed en de welstand waar ze aan gewend waren toen hun vader nog leefde. Om hun toekomst zeker te stellen is het van het grootste belang om een goede en gegoede echtgenoot te vinden, een hele opgave als je zelf niet (meer) bemiddeld bent.

De zusjes verschillen sterk van elkaar: Ellinor is rustig, verstandig en gereserveerd, Marianne is heel emotioneel en extravert. Als ze beiden verliefd worden, zit het geluk hen niet mee.

Elinor beziet vol argwaan de opkomst van de romantiek, die zij verdenkt van sentimentaliteit, en zij vindt dan ook dat Marianne haar hoofd niet zo op hol moet laten brengen door de charmante Willoughby en oog dient te hebben voor diens fouten. Wat zal uiteindelijk overwinnen: het verstand of het onverstand?


Jane Austen kan, ook zeker als zij de schijnwerper op de bijfiguren richt, tal van rake observaties kwijt en Sense&Sensebility zit vol met geheimen, taboes en onuitgesproken gedachten waarmee de hoofdpersonen en ook de lezer op het verkeerde been gezet wordt. De dialogen blijken in deze eerste roman al even onthullend als in de later gepubliceerde werken.

 

 

Lees Sense & Sensibility online

 

 

Nederlandse vertalingen:

Uitgeverij Het Spectrum  -Meisjeshoofd en Meisjeshart

Uitgeverij Het Spectrum - Verstand en Onverstand  ISBN 90-274-9159-3

Uitgever Muntinga         - Verstand en Gevoel

 

 

 

                           De Verfilmingen

 

                                                                    

                    1971 BBC( tv) -  Joanna David, Robin Ellis IMDb           

 

 

                         

                    1981 BBC (tv) - Irene Richard, Bosco Hogan IMDb

 

 

                            

       1995 Colombia Pictures- Emma Thompson, Hugh Grant, Kate Winslet IMDb

 

 

                            

       2008 BBC (tv) - David Morrissey, Janet McTeer, Hattie Morahan IMDb

 

 

© Jane Austen Society NL. De teksten op deze website mogen niet doorgeplaatst worden zonder toestemming. Citeren mag alleen met bronvermelding. Neem contact op voor meer informatie via info@janeaustensociety.nl

© Jane Austen Society NL. It's prohibited to use the content of this website without permission.

Quoting only with acknowledgement of source. Please contact info@janeaustensociety.nl for more information.


                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JASNL © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use