Jane Austen Society

                             Nederland

                                          

 

                                                                                       

 

 


 

 

 

                          

 

                               Persuasion

 

 

                                                  ".......it's only Anne...."

 

 

De rustige en vriendelijke Anne Elliot ("..tenderness itself..", J.A.) wordt voortdurend aan de kant geschoven door haar zelfingenomen, narcistische vader Sir Walter Elliot en zusje Elizabeth. Ook van haar dichtbijwonende, hypochondrische zus Mary heeft ze weinig warmte te verwachten, druk als Mary is met haar kwaaltjes en gezin.

Anne draagt een verborgen verdriet met zich mee, jaren geleden moest ze haar verloving met de jonge Captain Wentworth verbreken omdat deze als beneden haar stand werd gezien en ze was met haar 19 jaar niet opgewassen tegen de overreding (Persuasion) van haar vader en peetmoeder, maar haar gevoelens voor Captain Wentworth zijn niet veranderd. Inmiddels heeft Captain Wentworth faam en groot fortuin vergaard in de Navy en is een zeer gewilde vrijgezel.

Door de extravagante levensstijl van Sir Walter Elliot wordt deze gedwongen te downsizen en de voorheen welgestelde familie Elliot moet het familielandgoed Kellynch Hall verhuren. Sir Walter Elliot en zus Elizabeth vertrekken naar Bath en Anne wordt naar het vlakbij Kellynch Hall gelegen Uppercross gestuurd om daar voor Mary te zorgen.

Groot is Anne's schrik wanneer blijkt dat de nieuwe huurders van Kellynch Hall de zus en zwager zijn van haar vroegere verloofde Captain Wentworth en Anne is bang voor een ontmoeting.

Is er nog iets over van zijn gevoelens voor haar, zal de vonk weer overspringen? Of neemt hij het haar nog steeds kwalijk dat ze onstandvastig was en zich liet overhalen om de verloving te verbreken, houdt hij vast aan zijn teleurstelling en verdriet?

Tijdens hun ontmoetingen, onder andere in Lyme Regis en Bath en altijd in gezelschap van anderen, maakt Anne de balans op.

 

 

 

Jane Austen begon Persuasion, de laatste complete roman die ze zou schrijven, op 8 augustus 1815 maar werd vertraagd door de ziekte van haar broer Henry en diens faillissement in 1816.

In de lente van 1816 werden de eerste tekenen zichtbaar van Jane Austen's fatale ziekte, mogelijk is daardoor Persuasion korter en somberder dan haar andere complete romans. Persuasion werd op 6 augustus 1816 naar tevredenheid van Jane Austen afgerond maar pas naa haar dood gepubliceerd.

 

 

Lees Persuasion online

 

 

Nederlandse vertalingen:

Uitgever Muntinga - Overtuiging       ISBN 90-417-0663-1

 

 

 

                 De Verfilmingen

 

   Persuasion 1960 (tv), met o.a. Daphne Slater, Paul Daneman IMDb

 

 Persuasion 1971 (tv), met o.a. Anne Firbank, Brian Marshall IMDb

 

 

 Persuasion 1995 (tv), met o.a. Amanda Root, Ciaran Hinds IMDb

 

 Persuasion 2007 BBC (tv), met Sally Hawkins, Rupert Penry-Jones IMDb

 

Jane Austen Society NL. De teksten op deze website mogen niet doorgeplaatst worden zonder toestemming. Citeren mag alleen met bronvermelding. Neem contact op voor meer informatie via info@janeaustensociety.nl

Jane Austen Society NL. It's prohibited to use the content of this website without permission.

Quoting only with acknowledgement of source. Please contact info@janeaustensociety.nl for more information.


                                    

 

JASNL  2010 Privacy Policy Terms of Use