Jane Austen in de Media 

 

 

                               Jane Austen  1775 - 1817

 

Jane Austen werd geboren in een hechte familie op 16 december 1775 in Steventon, Hampshire, als zesde kind en tweede dochter. Haar vader, George Austen, was geestelijke in Steventon. Twee van haar broers werden dominee, een broer erfde rijke landgoederen door adoptie en de twee jongste broers werden admiraal bij de marine. Met haar enige zusje Cassandra, drie jaar ouder,had Jane een buitengewoon innige band.

 

                                                          Steventon Rectory                                  

 

Jane groeide op in een familie die veel las en er plezier in had daarover te discussieren. Zelf namen ze ook de pen ter hand en Jane

schreef al op jonge leeftijd verhalen waar ze familie en vrienden mee vermaakte bij het voorlezen hiervan. Het opvoeren van toneelstukken was een ander geliefd tijdverdrijf. Jane schreef in Steventon o.a.de eerste versies van Sense & Sensebility, Pride & Prejudice en Northanger Abbey (oorspronkelijke titels: Elinor &Marianne, First Impressions en Susan/Catherine).

Ze had een gelukkige jeugd in Steventon, ze hield van het buitenleven en was omringd door jonge mensen want behalve haar broers en zusje woonden er ook meerdere jongens bij hen in die les kregen van haar vader. Jane was dol op grappen, muziek en dansen en in de uitgebreide bibliotheek van haar vader kon ze haar toevlucht nemen tot de vele verschillende boekengenres.

 

In 1801 ging vader Austen met pensioen en verhuisde hij met vrouw en dochters naar Bath, een beslissing die Jane niet blij maakte, gehecht als ze was aan het mooie platteland van Hampshire. Bath was een grote drukke stad en Jane besteedde in de jaren dat ze daar woonde wel tijd aan het schrijven van brieven maar had geen rust en lust om romans te schrijven, behalve het onvoltooide The Watsons . Wel genoot ze van de vele uitstapjes en vakanties aan de kust van Zuid-Engeland. Lyme Regis, Dawlish,Teignmouth en andere opkomende mondaine badplaatsen in die tijd werden bezocht en de daar opgedane ervaringen jaren later verwerkt in haar romans.

 

       Bath, Royal Crescent                                Lyme Regis, The Cobb

 

Nadat haar vader in 1805 overleed verviel zijn pensioensinkomen en hadden Jane, Cassandra en hun moeder niet genoeg inkomen om een eigen huis te handhaven.  Ze verlieten het huis in Bath en hadden geen vaste verblijfplaats meer. Een jarenlange tocht van omzwervingen begon waarbij ze afwisselend bij familie en vrienden verbleven, o.a.een tijd in Southampton.

In 1809 kregen ze van hun broer Edward, geadopteerd door rijke familieleden en erfgenaam van vele bezittingen, een eigen huis toegewezen in Chawton, vlakbij Jane's geboorteplaats Steventon. Eindelijk had Jane weer een vaste woonplaats en ook nog in haar geliefde Hampshire. Hier vond ze de rust en de inspiratie terug om het schrijven weer op te pakken. Haar eerder geschreven romans werden gereviseerd en ze schreef er nog drie: Mansfield Park, Emma en Persuasion.

Tijdens deze jaren werden,  tot Jane's vreugde, Sense & Sensibility, Pride & Prejudice, Mansfield Park en Emma gepubliceerd, anoniem 'By a Lady", en werden enorm populair. Tot dan toe had Jane geen eigen inkomen gehad maar nu had ze de opbrengsten van haar boeken.

 

                                                              Chawton         

 

In 1816 werd Jane ziek, gedacht wordt aan de ziekte van Addison, al zijn de meningen daarover verdeeld. Ze begon nog wel aan een nieuw werk, Sanditon, maar heeft dit niet af kunnen maken. In de zomer van 1817 nam Cassandra Jane mee naar Winchester voor medische behandeling en betrokken daar een huis tegenover de kathedraal. Helaas mocht de behandeling niet baten en op 18 juli 1817 stierf Jane in de armen van Cassandra. Ze werd een paar dagen later begraven in de kathedraal van Winchester. In die tijd mochten vrouwen niet bij begrafenissen aanwezig zijn en Cassandra keek vanuit het raam van hun appartement toe hoe de kist met haar geliefde zusje naar de kathedraal werd gedragen door vier van hun broers.

 

                     Winchester                College street no. 8    

 

 

                 Winchester Cathedral       Grafsteen Jane Austen

 

Na Jane's overlijden werden ‘Northanger Abbey’ en ‘Persuasion’ gepubliceerd, begeleid met een persoonlijke noot van haar broer, Henry Austen, waarin hij officieel bevestigt dat Jane Austen de schrijfster is.

 

Twee tot drie jaar voor haar dood heeft Cassandra vele honderden brieven van Jane Austen verbrand en uit de overgebleven brieven stukken geknipt, waarschijnlijk om de privacy van haar zusje te beschermen en ook die van de personen waarover in de brieven geschreven werd. Gelukkig zijn er nog een aantal brieven wel bewaard gebleven, alsmede brieven/biografieen van familieleden over Jane Austen zodat we ons enigszins een beeld kunnen vormen van de schrijfster van deze juweeltjes.


Jane en Cassandra zijn beiden nooit getrouwd. Cassandra was verloofd maar haar verloofde stierf terwijl hij in de tropen was. Van Jane is wel bekend dat  er verliefdheden waren, o.a. Tom Lefroy en een onbekende heer die ze aan de Zuid-kust ontmoet zou hebben. Het huwelijksaanzoek van de rijke H.Bigg-Withers heeft Jane eerst aangenomen maar de volgende dag verbrak ze de verloving, er was geen liefde in het spel. Trouwen uit liefde en niet om geld is een van de steeds terugkerende thema's in haar werk.

 

Korte biografie in het Engels: http://www.notablebiographies.com/An-Ba/Austen-Jane.html

 

 

The Looks of Jane Austen       Jane Austen, familie en vrienden

                     

Klik op afbeelding                         Klik op afbeelding                                 

 

Jane Austen en maatschappij  

 

 

Klik op afbeelding

 

 

Verfilmingen

 

               

2007 - Green Umbrella                     2007 - Becoming Jane BBC             2008 -  Miss Austen Regrets BBC

2008 - Ellesco International            Anne Hathaway;John McAvoy          Olivia Williams; Greta Scacchi,

Documentaire                                  Biopic over Jane Austen's (eerste)  Hugh Bonneville

                                                          liefde Tom Lefroy                              Feit en fictie over de laatste levens-

                                                                                                                                  jaren van Jane Austen 

 

The Real Jane Austen

BBC Documentaire 2002

Part 1       Part 5

Part 2       Part 6

Part 3       Part 7

Part 4       Part 8

 

 

                           'Austenland' - Jane Austen in nieuwe chicklit film

 

                                                              

        Zaterdag 11 februari 2012

      Ook schrijvers en filmmakers kunnen maar geen genoeg krijgen van Jane Austen, en wie kan 't ze kwalijk nemen?

      De roman 'Austenland' van Shannon Hale is in 2011 verfilmd, wil je meer weten over het verhaal en de acteurs?

      Klik dan HIER

         

 

© Jane Austen Society NL. De teksten op deze website mogen niet doorgeplaatst worden zonder toestemming. Citeren mag alleen met bronvermelding. Neem contact op voor meer informatie via info@janeaustensociety.nl

© Jane Austen Society NL. It's prohibited to use the content of this website without permission.

Quoting only with acknowledgement of source. Please contact info@janeaustensociety.nl for more information.


 

JASNL © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use

        

                     Jane Austen Society Nederland