Jane Austen Society NL

 

                                                                                      www.janeaustensociety.nl

 

     Interview met Karin Quint, auteur Het Engeland van Jane Austen

 

 

Hoe is het idee ontstaan voor deze ontdekkingsreis?

In de zomer van 2012 kreeg ik een e-mail van een bezoeker van mijn website JaneAusten.nl. Deze meneer wilde een Jane Austen reis door Engeland gaan maken met zijn dochters. Hij vroeg of ik misschien tips had. Het was niet de eerste keer dat ik die vraag kreeg. Er zijn veel Austen liefhebbers die graag naar Engeland op vakantie gaan en de locaties willen bezoeken die belangrijk waren voor Jane, of die ze kennen uit de verfilmingen. Een aantal locaties zijn bij iedereen wel bekend, maar wat als je iets meer wilt dan dat? Na een zoektocht op internet werd me duidelijk dat er nog nooit een volledige en praktische Jane Austen reisgids is geschreven. Het leek me een goed idee om er zelf een te schrijven. Ik mailde een uitgebreid voorstel naar uitgeverij Dominicus, wiens reisgidsen ik zelf altijd graag gebruik op mijn vakanties. Binnen zes tot acht weken zou ik reactie krijgen, zo stond er op de website. Gelukkig hoefde ik niet zo lang te wachten: binnen een dag had ik al een antwoord op mijn mail, ze wilden graag kennismaken. Een aantal weken later zette ik mijn handtekening onder het contract.


Hoe heb je je voorbereid om je droom om te kunnen zetten in doen?

Door allereerst heel veel te lezen. Ik begon met Jane's boeken – welke plaatsen worden daarin genoemd, waar spelen gebeurtenissen zich af? Daarna ben ik de brieven gaan lezen, een halve meter aan biografieën, heb ik alle verfilmingen vanaf 1995 bekeken, ben ik internet gaan afstruinen naar informatie en uit gaan zoeken wat er nog staat en de moeite waard is om te bezoeken. Aan de hand van al die informatie heb ik mijn reizen uitgestippeld.


Wat vonden je dierbaren en omgeving van de expeditie die je ondernam?

Iedereen was direct enthousiast. Het was ze natuurlijk wel opgevallen dat ik de laatste jaren nogal bezig was met Jane Austen, dus dit idee kwam volgens mj niet echt als een verrassing. Een aantal vrienden bood spontaan aan om met me mee te gaan. Nu bleek dat in de praktijk niet altijd haalbaar, maar een goede vriendin is de eerste twaalf dagen meegeweest en mijn vriend ging een paar maanden later voor tien dagen mee.


Alle locaties liggen verspreid door een groot deel van Engeland, hoelang en hoe ben je op reis geweest?

Ik ben in totaal ruim 2,5 maand weg geweest, verspreid over zes maanden. Op die manier kon ik in de periodes dat ik thuis was aan de reisgids schrijven, nog wat 'gewone' opdrachten doen (ik ben freelance journalist) en me voorbereiden op de volgende trip. In totaal heb ik ruim 10.000 kilometer afgelegd, in mijn Suzuki Swift, die zich wonderbaarlijk goed heeft gehouden op al die Engelse landweggetjes.


Je hebt natuurlijk een idee van waar je heen gaat, waren er ook leuke onverwachte verrassingen, ontdekkingen of ook tegenvallers?

Een flinke tegenvaller was de winter, omdat er maar geen einde aan kwam. Het sneeuwde zelfs eind maart nog. Nu was dat voor het schrijven niet een heel groot probleem, maar wel voor de fotografie. Je kunt moeilijk alleen maar sneeuwfoto's in een reisgids opnemen die toch vooral in het voorjaar of de zomer gebruikt gaat worden. Daarom moest ik bij mijn reis in mei/juni terug naar een aantal plekken waar ik al eerder was geweest. Het bracht overigens ook iets goeds: ik verbleef in Chilham en had een afspraak in Godmersham, het huis waar Janes broer Edward woonde. Het sneeuwde zo hard dat werd afgeraden om de weg op te gaan. Dus ben ik te voet naar Godmersham gegaan, een mooie wandeling die ik ook in de gids heb opgenomen.

Mooie ontdekkingen zaten vooral in de kleine dingen. Ik vond het bijvoorbeeld mooi om erachter te komen dat sommige locaties op meerder manieren gelinkt waren met Jane Austen. Zoals Chilham, dat in de BBC-serie Emma uit 2009 te zien is als Highbury. Jane bezocht het plaatsje en het kasteel zelf regelmatig en daar kwam ik pas achter bij het lezen van haar brieven.


In het boek staan ook foto’s, heb je die zelf genomen?

Ik ben naast journalist ook vakfotograaf, dus ik heb inderdaad zelf de foto's gemaakt. Een paar beelden hebben we aangekocht of gekregen; zoals een portret van Colin Firth als Mr Darcy en een aantal interieurfoto's van National Trust locaties. Ik kreeg geen toestemming om daar binnen te fotograferen.


De Engelsen zijn natuurlijk opgegroeid met Jane Austen, hoe was de medewerking van de Engelsen die je, als Nederlandse Jane Austen liefhebber, op je trip trof?

Zoals iedereen die ooit in Engeland is geweest weet, zijn Engelsen bijzonder gastvrij en behulpzaam. De medewerking was dan ook enorm groot. Men vond het erg leuk om te horen dat 'hun' Jane Austen zo populair is in Nederland en veel mensen die ik heb gesproken kijken ernaar uit om meer Nederlanders te ontvangen.


Eenmaal thuis had je natuurlijk een schat aan ervaringen en beelden. Hoe was het om daar een rond verhaal van te maken?

Omdat het een praktische reisgids is, is het niet een 'rond verhaal'. In de voorbereidingen had ik al een indeling gemaakt van in welk hoofdstuk welke informatie moest komen. Tijdens het reizen heb ik zoveel mogelijk geschreven. Ik ben een ochtendmens, dus stond meestal rond zes uur, half zeven op, dan tikken tot een uur of tien, dan op pad en 's avonds nog wat uitwerken en me voorbereiden op de volgende dag. Hard werken dus. Hoe geweldig het ook allemaal was, het was zeker geen vakantie.


Veel locaties zijn indrukwekkend, waren er ook “kleine” plekken of voorwerpen die grote indruk op je hebben gemaakt?

Juist de kleine, vergeten plekken vond ik indrukwekkend. Zoals het graf van Henry Austen. Hij ligt begraven op een mooie victoriaanse begraafplaats bij Tunbridge Wells, een oase van rust tussen de bebouwing van de stad. Henry was Janes favoriete broer die een grote rol heeft gespeeld bij het publiceren van haar boeken. Toen ik daar stond realiseerde ik me dat wanneer Henry er niet was geweest, we misschien nooit hadden kunnen genieten van Janes werk. De volgende keer als ik in de buurt ben, neem ik een bloemetje voor hem mee.


Je hebt de droom nu in realiteit omgezet, wat heeft deze ervaring met jouzelf gedaan?

Ik ben me er nog meer van bewust dat we in een geweldige tijd leven. Wat heel duidelijk uit Janes brieven naar voren komt is hoe vreselijk ze het vond om afhankelijk te zijn van anderen. Ze had het grootste deel van haar leven geen eigen inkomsten, kon niet gaan en staan waar ze wilde, was afhankelijk van de vrijgevigheid van haar broers. En daar reed ik dan, in mijn eentje in mijn eigen auto, gekocht met mijn zelf verdiende geld, dwars door Engeland en niemand die me kon tegenhouden. Als je maandenlang met je hoofd in de 18e en 19e eeuw zit, dan valt dat contrast des te meer op.


Jane Austen speelde al ’n belangrijke rol in je leven en activiteiten, hoe is dat nu met deze ervaring erbij?

Dat is alleen nog maar meer geworden, vooral omdat ik voor dit boek nog dieper in haar leven ben gedoken dan voorheen. Ze is voor mij meer een persoon geworden in plaats van een icoon. Nu de reisgids bijna klaar is, heb ik wel weer een beetje afstand genomen. Het is ook fijn om weer eens een boek te lezen dat niet over Jane Austen gaat.


Zijn er ook mooiste momenten, juweeltjes, als je aan dit avontuur terugdenkt?

De vele ontmoetingen met allerlei lieve en aardige mensen, die zijn me het meest bijgebleven. Een aantal van die ontmoetingen heb ik in de gids beschreven, gewoon omdat ze te leuk waren om niet te vermelden.


De reacties op de aankondiging van je boek Het Engeland van Jane Austen zijn heel enthousiast, krijgt dit succes een opvolger of ga je eerst even uitblazen en genieten?

Of het een succes wordt hangt er natuurlijk van af of het boek goed verkocht gaat worden. Dus het blijft spannend. Of het een opvolger krijgt? Als ik weer een goed idee heb, dan zeker.

 

 

 

Leuk, Karin! Hartelijk dank voor dit interview en heel veel succes met your own darling child!!!!!

 

 


                                                                    

 

                                           Karin Quint bij Stoneleigh Abbey       

 

  

© Jane Austen Society NL. De teksten op deze website mogen niet doorgeplaatst worden zonder toestemming. Citeren mag alleen met bronvermelding. Neem contact op voor meer informatie via info@janeaustensociety.nl

© Jane Austen Society NL. It's prohibited to use the content of this website without permission.

Quoting only with acknowledgement of source. Please contact info@janeaustensociety.nl for more information.


 

 

      Terug naar home                                                                                       

                                                                                     

  

JASNL © 2010 • Privacy Policy • Terms of Use          Stichting Jane Austen Society Nederland   KvK. 34390259