Jane Austen, onder vier ogen

van

 

Anke Werker

 

Onder vier ogen is een intiem dubbelportret van Jane en Cassandra Austen.

In afwisselende hoofdstukken lezen we Jane's dagboek uit 1809 en het verhaal van Cassandra, die 34 jaar later terugkijkt op haar leven.

 

Een sublieme vermenging van feit en fictie, en bovendien een mooi eerbetoon aan Cassandra.

 

De boekpresentatie vindt plaats op zaterdag 5 november in Boekhandel Livius de Zevensprong, Tilburg, van 16.00 tot 19.00 uur.

 

Heel bijzonder vinden wij het dat er in Nederland een boek uitkomt omtrent Jane Austen en wij wilden wel wat meer weten van de auteur Anke Werker.

Hieronder lees je vraag-en-antwoord en wij danken Anke Werker hartelijk voor haar medewerking!

 

 

 

Wat fascineert je aan Jane Austen en haar werk?

Ik hou van Engelse literatuur, en van de boeken van Jane Austen in het bijzonder. Ze heeft een bijzondere stijl, het zijn boeken met pit. Jane Austen was iemand met gevoel voor humor en ironie. Dat zie je terug in de manier waarop ze haar personages gestalte geeft. Als geen ander weet ze mensen neer te zetten. Ik ben vooral gefascineerd geraakt door de groei van haar succes als schrijver. In haar eigen tijd werden haar boeken goed ontvangen, maar wees niets erop dat ze zo lang zouden meegaan. Na haar dood raakte Jane met haar boeken zelfs in vergetelheid. Pas toen een uitgever haar werk herontdekte – om de romans te kunnen publiceren in een serie met goedkope, toegankelijke boeken – werd de interesse voor haar en haar werk groter. En dat is altijd zo gebleven. Jane Austen en haar romans lijken met iedere nieuwe ontwikkeling en ieder nieuw medium mee te groeien.

 

Hoe lang ben je al in de greep van deze negentiende-eeuwse schrijfster?

Al meer dan twintig jaar. Ik weet nog dat ik Pride and Prejudice voor het eerst las, op de middelbare school. Het was een ontdekking. Toen ik vervolgens later bezig was met mijn studie literatuurwetenschap besloot ik mijn afstudeerproject te wijden aan haar boeken en de verfilmingen ervan. Toen ik dat had afgerond, was ik voor mijn gevoel nog niet klaar met Jane Austen. Integendeel, eigenlijk begon het toen pas echt.

 

Hoe lang heb je gewerkt aan Jane Austen, onder vier ogen?

Ik ben er een jaar of zes mee bezig geweest. Het duurde even voor ik de juiste vorm had gevonden. Aanvankelijk dacht ik dat het een wetenschappelijk onderzoek zou worden. Maar uiteindelijk paste de vorm van roman er beter bij. Ik heb er nooit fulltime aan kunnen werken (ik werk als kinderboekenuitgever bij Uitgeverij Zwijsen), maar heb er mijn vrije uren voor gebruikt.

 

Welke stappen heb je genomen om je boek te kunnen schrijven?

Ik heb alles van en over Jane Austen gelezen. En ik heb door de jaren heen veel reizen gemaakt naar Engeland. Ik bezocht de plaatsen waar ze heeft gewoond, waar ze logeerde bij familie en vrienden en die ze bezocht tijdens vakanties. Waar mogelijk bekeek ik de huizen, kerken en dorpjes en probeerde telkens een zo goed mogelijk beeld te krijgen van hoe het daar in haar tijd geweest moest zijn. Tijdens mijn tweede bezoek aan Chawton Cottage ontstonden de eerste gedachten voor een verhaal. Mijn twee dochters speelden er in de tuin – ik denk dat ze zes en negen waren – en ik keek naar het huis en stelde me voor hoe heerlijk het moest zijn om in het Jane Austen’s House Museum te mogen werken. Als die muren toch eens konden praten. Je zou er misschien zelfs wel een ontdekking kunnen doen, dacht ik. En zo werd het idee geboren voor het dagboek van Jane Austen.

 

Anke Werker

Win-Actie 'Jane Austen, onder vier ogen'

Zelden wordt er in ons land een roman over Jane Austen geschreven en met 'Jane Austen, onder vier ogen', van auteur Anke Werker, hebben we er een juweeltje van Nederlandse bodem bij.

 

In een heel open geschreven verhaal stap je moeiteloos de wereld van Jane en Cassandra binnen. Helemaal als je zelf wel eens in Chawton bent geweest, in Jane's huis, en door het kleine dorp hebt gelopen, of in Winchester waar de beide zussen hoopten op Jane's herstel.

Maar ook zonder daar geweest te zijn word je nauw betrokken bij de hechte band die de zussen hadden. Je staat naast Jane aan haar schrijftafel bij het raam, zit je met Jane en Cass op het bankje in de tuin, of ben je met ze in de slaapkamer die ze deelden.

 

In de verweving van fictie en werkelijkheid herken je verschillende personages die model hadden kunnen staan voor karakters in Austen's werk en citaten van Jane zelf.

 

'Jane Austen, onder vier ogen' ontroert en is met een mengeling van feiten, originele eigen ideeën en vondsten, een teder en geloofwaardig

portret van de twee zusjes Austen.

 

Een Engelse vertaling zou niet misplaatst zijn, er worden veel boeken over Jane Austen geschreven en niet vaak een roman over haar eigen leven.

 

Wij vinden het heel leuk dat we van uitgeverij Ambo|Anthos twee exemplaren mochten weggeven! (Februari 2017)